Valmentajat

Sinustako koetoimitsija, valmentaja tai koulutusohjaaja?

VAS tukee mielellään jäsentensä kouluttautumista päteviksi koetoimitsijoiksi, valmentajiksi ja koulutusohjaajiksi. Koetoimitsijana, valmentajana tai koulutusohjaajana toimiminen on myös oiva keino kerätä tarvittavia talkoopisteitä.

Koetoimitsija-, valmentaja- ja koulutusohjaajakursseille vaaditaan yhdistyksen puolto, joten ole yhteydessä puheenjohtajaan, jos haluat mukaan kurssille. Muista säilyttää maksukuitit osallistumismaksuista tallessa, sillä kun olet kurssit käynyt ja pätevöitynyt, VAS korvaa sinulle osallistumismaksut!

Mikäli sinulla on jo toimitsija- tai koulutusohjaajakortti, mutta se kaipaa uusimista, ota myös siinä tapauksessa yhteyttä puheenjohtajaan.

Mikäli sinulla on kiinnostusta ryhtyä valmentajaksi, ota yhteyttä koulutusvastaaviin. Yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta.

Valmentajat kesäkaudella 2024

NimiSähköpostiRyhmä
Mirjam Koivulamirkku@saaristonsiirin.comNäyttelytreenit keskiviikko (yhteyshenkilö)
Tanja Katajistokatajistotanja@gmail.comPuuhakurssi maanantai, Rally-toko AVO-VOI maanantai
Tiina Jokinentiina.jokinen@netikka.fiRally-toko ALO maanantai
Satu-Mikaela Burmansmb@netikka.fiAktivointia arkeen tiistai, Noseworkin jatkokurssi tiistai
Johanna Matikainenjohanna.saario@hotmail.comPentukurssi keskiviikko
Tiina Puttonenteputtonen@gmail.comRally-toko VOI-MES torstai
Kirsi Vornanenkirsiv76@gmail.comToko ALO-VOI perjantai
Liisa Mäkeläliisa.makela@uwasa.fiToko ALO-VOI perjantai
Aino Mäkeläaino.makela000@gmail.comAgility kisaavat maanantai
Heidi Nyppeliheidi.nyppeli@gmail.comAgility möllit maanantai, agility kisavalmiit keskiviikko
Liisa Metsäläliisa.metsala@fimnet.fiAgility möllit maanantai
Sanni Koskiniemikoskiniemisanni@gmail.comAgility möllit maanantai
Timo Teileritimo.teileri@gmail.comAgility kisaavat tiistai
Hans Seppelinhans.seppelin@gmail.comAgility kisaavat tiistai, agility alkeisjatko keskiviikko
Pia-Kristiina Miettypia.mietty@gmail.comAgility möllit tiistai
Jenni Hienovirtajenni.hienovirta@gmail.comAgility möllit tiistai
Raija Karjalainenraija.karjalainen@netikka.fiAgility päiväryhmä keskiviikko
Maarit Niemistömaarit.niemisto@netikka.fiAgility päiväryhmä keskiviikko
Stiina Alikoskistiinaalikoski@gmail.comAgility juniorit keskiviikko
Harri Konttinenkonttinen.harri1@gmail.comAgility kisavalmiit keskiviikko
Maren Konttinenkonttinenmaren@gmail.comAgility kisavalmiit keskiviikko
Amanda Sjöholmsjoholm.amanda@hotmail.fiAgility kisaavat torstai
Tarja Makkonentarjale65@gmail.comAgility kisaavat torstai
Anne Teilerianne.teileri@gmail.comAgility alkeet torstai
Katja Aatolakatja.aatola@gmail.comAgility alkeet torstai

Valmentajien puhelinnumerot on siirretty jäsenosioon (vaatii kirjautumisen).

Valmentajat esittäytyvät

Anne Teileri

Olen Anne Teileri. Aloitin agilityharrastuksen syksyllä 2003 ja kisaamisen vuonna 2005. SM-tasolla olen kisannut kolmen koiran kanssa (kesvil Diiva, käävil Kiiru ja espves Maskotti). Tällä hetkellä kisaan keskikokoisen villakoira Onnikin kanssa.

Olen valmentanut vuodesta 2010 lähtien eri tasoisia kisaavien ryhmiä sekä alkeita. Olen AVA2-valmentaja ja vuonna 2024 suoritan AVA3-kurssin. Olen suorittanut myös koira-alan mentaalivalmentajakurssin. Jos kisajännitys vaivaa tai kisasuoritus ei vastaa treenejä, voin auttaa! Valmentajana haluan aina, että koirakko onnistuu harjoituksessa. Tykkään myös haastaa koirakoita: parasta onkin, jos ehdotan jotain ja ohjaaja epäilee, että osataanko me vielä – ja sitten se onnistuukin täydellisesti.

Vahvuuteni ovat vankka radanlukutaito ja ohjaustekniikoiden osaaminen. Kouluttaudun itse jatkuvasti sekä kisaan, joten olen ajan hermolla.

Stiina Alikoski

Olen Stiina Alikoski, olen harrastanut agility vuodesta 1997 alkaen. Olen kilpaillut ja kouluttanut useamman rotuisia koiria vuosien aikana. Tällä hetkellä harrastuskoirinani on espanjanvesikoira Myy ja shetlanninlammaskoira Kipinä. Kipinän kanssa kilpailen agilityn 3-luokassa. Myy on vielä tulevaisuuden tähti, mutta ruutia löytyy.

Olen kouluttanut vuodesta 1998 alkaen. Kouluttanut olen vuosien aikana alkeista kilpaileviin koirakoihin. Vuosien aikana olen myös nähnyt agilityn kehityksen ja muutoksen sieltä ratsastusmaneeseista nykyisiin olosuhteisiin ja harrastamisesta nykyiseen täyteen kilpaurheiluun.

Olen valmentajana positiivinen ja pyrin tekemään jokaiselle koirakoille heidän näköiset treenit, mitä juuri he tarvitsevat. Ajatukseni on, että ei ne jalkapalloilijatkaan treenaa täyttä 90 minuuttia vaan hekin keskittyvät tiettyihin kehityskohteisiin.

Vahvuuteni valmentajana on, että näen kehityskohteita ja uskallan olla rohkea. Menen lajin mukana eteenpäin ja käytän ympäri Suomea kerättyä tietotaitoa omaankin kehitykseen.

Hans Seppelin

Olen Hans Seppelin. Olen harrastanut agilityä runsaat 10 vuotta kolmen eri vesikoiran kanssa. Valmennustouhuissa olen ollut mukana melkein alusta asti. Olen valmentanut kaikentasoisia koirakoita.

Mirjam Koivula

Olen Mirjam Koivula, olen harrastanut agilityä noin 25 vuotta ja yhtä pitkään olen ollut VASin jäsen. Olen vetänyt aikoinaan agilitytreenejä noin 10 vuotta ja nykyisin vedän ja järjestän näyttelyharjoituksia ja mätsäreitä. Näyttelytiimiin kuuluu monta osaavaa vetäjää.


Itselläni on tällä hetkellä 4 jackrussellinterrieriä. Yksi eläkeläinen Wieno, Pipsa oloneuvos, pojat Jermu ja Wille joiden kanssa kisaan aksaa. Olen kiireinen eläkeläinen, mutta koirille on aina aikaa. Mökkeily on lähellä sydäntä, siellä ollaan kun vain on mahdollista. Uutena juttuna on asuntovaunun kanssa reissaaminen.

Maarit Niemistö

Nimeni on Maarit Niemistö. Olen kisannut sekä agilityssä että tokossa ylimmällä mahdollisella tasolla. Kotonamme asustaa agilityvalioita ja yksi erikoistottelevaisuusvalio. Muita harrastamia lajeja ovat paimennus ja peltojälki.

Työkseni hieron koiria ja pidän fysiikka-, agility- ja tokovalmennuksia. Minulla on ollut monenlaisia koiria, kilometrejä koiramaailmassa on takana… ja toivottavasti myös vielä edessäkin!

Olen kouluttajana avarakatseinen, kannustava ja suora. Kouluttaudun itse jatkuvasti agilityn parissa, joten ajatusmaailmani ja metodini ovat tätä päivää.

Raija Karjalainen

Olen Raija Karjalainen, olen harrastanut agilityä reilut 10 vuotta. Minulla on kolme espanjanvesikoiraa. Aloitettiin tutustuminen agilityyn Even kanssa, Manun kanssa innostuttiin oikein kunnolla. Nuorin koirani Remu on nyt kasvamassa.

Olen valmentanut noin viisi vuotta möllejä ja kisaavia. Valmennuksesta saa paljon oppia myös itselle ja on kiehtovaa kun näkee koulutettavien koirakoiden edistymisen. Haluan antaa ohjaajalle useamman tavan tehdä suoritusta, jotta hän löytää sen mikä sopii heidän tapaansa tehdä agilityä. Kokeilu kannattaa.

Itse kouluttaudun koko ajan lisää. Tämä on niin monipuolista touhua ettei voi jäädä paikoilleen.

Tarja Makkonen

Olen Tarja Makkonen. Agilityä olen harrastanut noin 17 vuotta. Minulla on ollut kaksi seiskarinkoiraa (virallisesti x-rotu), joista ensimmäisen Mustin kanssa kisattiin maksi 2-luokassa ja Olan kanssa maksi 3-luokassa. Nyt kisaan 5-vuotiaan espanjanvesikoira Waldon kanssa pikkumaksi 3-luokassa.

Olen jo usean vuoden käynyt itse kouluttautumassa muuallakin, olin mm. mukana TopTeamissa vuonna 2022. Lisäksi sain juuri suoritettua loppuun AVA2-valmentajakoulutuksen. Agilityä olen kouluttanut yli 10 vuotta. Mielestäni on tärkeää löytää yhdessä valmennettavan kanssa heille sopivia ratkaisuja.

Timo Teileri

Olen Timo Teileri, aloitin agilityn treenaamisen syksyllä 1999, kisaamisen kesällä 2000 ja sillä tiellä ollaan. Koirina on ollut pari eurasier-rotuista, pari käpiövillakoiraa ja muutama espanjanvesikoira. Muistettavimpia saavutuksia PiirM-2 eurasier Catan kanssa, useita joukkuepiirinmestaruuksia, PiirM-1 Lyytin kanssa, joukkue-SM 5 sekä muutama vuosi myöhemmin yksilö-SM 5 Esperan kanssa ja tietysti EO-edustus Esperan kanssa 2010. Olin pitkään lentopalloilija alasajoissa, sekä tuomari 70-luvulta lähtien ja muutaman vuoden tauon jälkeen kouluttauduin agilitytuomariksi valmistuen 2013.

Aloitin valmentamisen muistaakseni vuoden 2004 keväällä eli 20 vuotta on täynnä sitäkin touhua. Pari alkeiskurssia silloin aikanaan tuli pidettyä toisen valkun kanssa, mutta pääasiassa olen valmentanut jo kilpailevia.

Olen valmentajana erittäin analyyttinen ja käytän aika paljon aikaa suoritusten osa-alueiden analysointiin, mutta tämän tiedostaen olen pyrkinyt rakentamaan treenitilannetta hieman nopeammaksi osaltani. Pyrin tuomaan asiat esille positiivisuuden kautta, muistaen 3-osaisen palautteen perusperiaatteen: 1. aloita positiivisella tapahtuneella, 2. kerro huomatut haasteet ja niihin parannusehdotukset, 3. anna kannustava loppurohkaisu.

Vahvuuteni valmentajana on, että tuomarina näen valtavat määrät suorituksia ja olen oppinut huomaamaan erityisesti haasteet ajoituksissa, yhteydessä koiraan sekä ohjaajien radanlukutaidon haasteet. Näiden kehittäminen valmennettaville on minulle mieleisintä ja sitä, missä olen vahvimmillani.

Liisa Metsälä

Olen Liisa Metsälä. Aloitin agilityn harrastamisen noin 20 vuotta sitten. Olen kouluttanut kolme ja kisannut neljällä borderterrierillä 3-luokassa, Ricon kanssa myös SM-tasolla. Nyt minulla on kasvamassa viides borderterrieri.

Olen kouluttanut VAS:ssa kaikentasoisia ryhmiä alkeista kisaaviin. Kouluttajana olen positiivinen, kannustava ja vaativa. Kouluttaudun itse koko ajan koirieni kanssa agilityssa. Laji kehittyy ja menee eteen päin jatkuvasti.

Amanda Sjöholm

Jag har aktivt tränat agility i ca 5 år, varav 4 av dessa även tävlat inom grenen. Intresset satte igång på riktigt då jag skaffade kooikerhondjen Yeri och såg hur mycket även han brann för sporten. För tillfället tävlar jag med honom i 3:e klass. Förutom agility tränar vi även målmedvetet lydnad, men jag har även erfarenhet inom rally-lydnad, apport, spår och hunddans. Utöver Yeri har jag också en vit herdehund, Teddy, som även han fungerar som en mångsidig träningskompis.

Att fungera som agilitytränare är ännu relativt nytt för mig, eftersom jag endast från och med årsskiftet 2024 fungerat som tränare på mölli-nivå. Jag märkte dock snabbt att jag stortrivs i rollen som tränare, och jag ser mycket fram emot att själv lära mig och utvecklas som tränare i samband med att jag får lära andra. Dessutom backar jag inte inför nya utmaningar.

Som tränare är mitt mål att hjälpa ägaren att tillsammans med hunden hitta en gemensam ”träningsbubbla”, där träningen sker med fokus på både hundens och ägarens villkor. Jag är stöttande och ser fram emot att som tränare kunna dela med mig av den kunskap och erfarenhet jag själv har fått av agility som sport.

Till mina styrkor som tränare hör att jag är ärlig, jag sporrar andra att våga utmana sig själva och jag har bra fantasi. För mig är det viktigt att agility ska vara rolig både för ägare och hund. I och med det fokuserar jag mycket på individualitet och tar allas behov i beaktande då jag lär ut.

Valmentaminen onnistuu minulla suomen- ja ruotsinkielen lisäksi myös englanniksi.

Pia-Kristiina Mietty

Olen Pia Mietty, agilityn harrastaja, kisaaja ja valmentaja. Kotoa löytyy 8-vuotias valkovatsa-aratti papukaija Jalo Fernando sekä enää vain yksi koira, 4-vuotias australiankelpie Jade. Viimeisen parin vuoden sisään olen joutunut luopumaan 12 v. australiankelpie Ninjasta, 10 v. australianpaimenkoira Pilkkeestä sekä 14 v. kääpiöpinseri Zarasta. Zaran kanssa aloitin agilityn vuonna 2011. Ninjan ja Pilkkeen kanssa kisasin agilityssa 3-luokassa ja SM-tasolla. Paras sijoitukseni on Pilkkeen kanssa SM-yksilökisoissa pikkumakseissa 24. sija vuonna 2022 ja samana vuonna voitimme myös Vaasan Kennelpiirin piirinmestaruuden pikkumakseissa. Jaden kanssa kisaan 2-luokassa tällä hetkellä.

Aloitin agilityn valmentamisen vuonna 2018. Olen valmentanut kaikkia VASsin tasoryhmiä; alkeet, alkeisjatko, möllit ja kisaavat. Olen saanut VASsin Vuoden valmentaja palkinnon vuosina 2020, 2021 ja 2023. Olen suorittanut AVA1 ja AVA2 koulutukset ja parhaillaan suoritan AVA3 koulutusta.

Treeneissäni ei vain juosta rataa vaan aina opetellaan jotain asiaa. Mielestäni laatu korvaa määrän. Otan huomioon koirakon tason ja vaadin heidän tason mukaista suorittamista. Treeneissä tulee aina myös olla kivaa sekä koiralla että ohjaajalla, että motivaatio lajiin säilyy tai jopa kasvaa.

Otan huomioon koirakon yksilölliset tarpeet ja tason ja niiden mukaan valmennan nykyaikaisin tavoin positiivisella otteella. Kannustan, kehun ja kerron myös kehitettävät asiat ja miksi asioita tehdään niin kuin valmennan.

Sanni Koskiniemi

Hei, olen Sanni. Olen aloittanut agilityn 2013 bordercollie Jedin kanssa ja tällä hetkellä kisaan 1. luokassa bordercollie Neon kanssa. Olen harrastanut myös tokoa, rally-tokoa ja hakua.

Olen valmentanut vuodesta 2014 sekä kisaavia että möllejä. Nyt olen palannut valmentamaan pitkän tauon jälkeen ja valmennan möllitasoisia koirakoita. Valmentaessani haluan ymmärtää koirakkoa ja pyrin antamaan neuvoja jotka toimivat juuri heille. Minusta on kiva oppia uutta niin valmennettavistani kuin valmentamisesta. Ennen kaikkea haluan että treeneissä on hauskaa!

Aino Mäkelä

Olen Aino Mäkelä ja olen ollut koirien kanssa tekemisissä koko 18 vuotta pitkän elämäni. Sain ensimmäisen oman koirani 6-vuotiaana, ja kääpiövillakoira Ellin kanssa aloitin harrastaa agilityä ja kisauralla nousimme 3-luokkaan. Olen siis harrastanut agilityä pian 12 vuotta. Nykyinen kisakoirani on toyvillakoira Peppi, joka on sekä hyppy- että agilityvalio. Olen päässyt molempien koirien kanssa edustamaan Suomea junioreiden maailmanmestaruuskisoissa kahdesti ja useamman kerran myös junioreiden SM-kisoissa. Olemme olleet myös kisaamassa SM- ja Halli-SM kisoissa, yksilöissä ja joukkueessa.

Olen valmentanut yhden kauden kisaavia. Valmentajana olen kannustava ja positiivinen, mutta uskallan myös antaa rakentavaa palautetta ja vinkkejä. Minun vahvuuteni valmentajana pyrkimys ymmärtää erilaisten koirien tapoja työskennellä agilityssa.

Heidi Nyppeli

Juhlin tänä vuonna ensimmäistä 10 vuotta agilityn parissa ja toivottavasti vähintään toiset vielä edessä!

Aiempaa taustaa lähinnä perustottiksesta ja hausta ensimmäisen oman koiran, saksanpaimenkoira Wenlan kanssa. Sittemmin tuli kuvioihin terrierit sekä agility ja näyttelyt. Nykyään kotona on 2 pampaita.

Valmentanut olen useamman vuoden eri tasoisia koirakoita aina arkitottiksesta agilityssä kisaaviin. Valmentajana pyrin löytämään jokaiselle koirakolle heille toimivan tavan edetä radalla – ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa! Olen vaativa, mutta kannustava ja positiivinen.

Käyn säännöllisesti itse eri valmentajien valmennuksissa ja pyrin poimimaan sieltä parhaat palat omaan valmentajan työkalusalkkuuni. Pyrin pysymään ajan hermolla unohtamatta perusteita – toimiva yhteistyö ja lajitaidot rakennetaan hyvien perusteiden päälle.

Tanja Katajisto

Olen Tanja Katajisto. Aloitin valmennusurani agilityn parissa yli 15 vuotta sitten. Tällä hetkellä valmennan VASilla rally-tokoa, lajien pohjataitoja sekä pentu-/junioripuuhaa.

Kotona minulla on 5- ja 12-vuotiaat työlinjaiset australianpaimenkoirat, jotka molemmat ovat rally-tokovalioita. Olen kisannut agilityssä, rally-tokossa ja tottelevaisuudessa, BH-koe on tehtynä sekä paimennussoveltuustesti hyväksytty. Omaksi iloksi tehdään noseworkia ja FH-jälkeä. Ruskaretket kuuluvat syksyymme.

Valkkuna vaadin, kun tiedän koirakon osaavan hommat ja helpotan, jos on liian hankalaa. Meillä on treeneissä aina hauskaa ja iloitaan kisoissa menestymisestä tai korjataan kisoissa vikaan menneet asiat.

Koen, että pitkän linjan asiakaspalvelutyöni on vahvuus myös valmentamisessa. Ihmiset ja päivät ovat erilaisia, joten mukaudutaan aina näihin.

Johanna Matikainen

Olen Johanna Matikainen. Koiraharrastustaipaleeni aloitin vuonna 2011 agilityn parissa sekarotuisen Minttu-koiran
kanssa. Vuosien varrella mukaan tuli rally-toko ja toko ja lisäksi olen tutustunut myös verijälkeen, canicrossiin, KAER-kokeisiin, hakuun, peltojälkeen, metsäjälkeen, vepeen, paimennukseen, näyttelyihin ja pelastuskoiralajeihin. Harrastuskoirina Mintun jälkeen stabyhoun Leo ja nykyään australianpaimenkoirat Unto ja Täplä. Unto on saavuttanut RTK4-koulutustunnuksen ja on yhtä tulosta vaille rally-tokovalio. Lisäksi tokosta TK1 sekä yksi AVO1 ja näyttelyistä yksi SERT. Unto toimii myös työparinani lastensuojelun erityisyksikössä ajoittain 🥰 Täplän päälajina on pelastuskoiralajit, minkä lisäksi se on saavuttanut RTK2-koulutustunnuksen ja kisaa VOI-luokassa. Tokossa Täplällä on ALO1-tulos.

Valmentajaurani aloitin 2014 pentukursseilla, joita pidän tälläkin hetkellä VASilla. Siitä lähtien olen valmentanut säännöllisen epäsäännöllisesti perhearjen aikataulujen mukaan. Olen kouluttanut tokoa (ALO-AVO), rally-tokoa (ALO-MES), arkitottelevaisuutta, näyttelytreenejä ja pentukursseja. Olen käynyt arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssin, rally-tokon koetoimitsijakurssin sekä rally-tokon koulutusohjaajaakurssin. Ylituomari 1 -kurssin kävin vuonna 2022, mutta en päässyt erikoistumaan.

Olen valmentajana positiivinen ja kannustava. Pyrin ottamaan kaikki koirakot huomioon omana itsenään. Olen myös tarvittaessa tiukka ja vaativa, kun harjoitellaan lajitaitoja. En pelkää kertoa, jos asia menee väärin ja kerron mielelläni miten sen voisi tehdä, mutta tuon myös esille asioihin olevan monia eri ratkaisuja. Aina ohjeeni eivät toimi kaikille koirille ja silloin etsitään yhdessä ratkaisua.

Vahvuuteni valmentajana: olen avoin, sosiaalinen ja kaikki huomioon ottava. Uppoudun aiheeseen ja panostan koko sydämestäni onnistuviin positiivisen kautta tapahtuviin suorituksiin.

Scroll to Top